27.5.2011

Viides päivä Islannissa 27.5.2011

Viides päivä Islannissa alkoi sateisissa merkeissä. Yöllä oli satanut ja aamulla vielä tihkutteli jonkin verran.

Edellispäivän nuhtelu oli ilmeisesti tehonnut, kun nukkumaanmeno illalla sujui huomattavasti ripeämmin kuin edellisenä iltana. Ainakin opettajan näkökulmasta.




Lähdimme noin pariakymmentä vaille yhdeksän kohti Hagaskólia. Perillä Haraldur jakoi meidät ja islantilaiset ystävämme ryhmiin toiveiden mukaan.

Alunperin oli tarjolla viitisen ryhmää, mutta olarilaiset valitsivat oikeastaan vain kaksi vaihtoehtoa: ensimmäinen ryhmä valitsi ostoskeskukseen lähdön, toinen ryhmä valitsi jalka/koripallon pelaamisen. Islantilaiset sijoittautuivat vastaavasti kumpaankin ryhmään ja päivä alkoi.



Ryhmien aktiviteetit jatkuivat puoleen päivään saakka. Sää oli vaihteleva, pilvinen ja välillä tiputteli sadetta. Kuitenkaan mitään rankkasadetta ei onneksi saatu. Myös kori- ja jalkapallon pelaaminen onnistui hyvin.

Puolen päivän jälkeen koulun pihalla grillattiin hodareita ja syönnin jälkeen kokoonnuimme Haraldurin luokkaan ja sanoimme jäähyväiset islantilaiselle luokalle. Jäähyväislahjoina annoimme luokalle Olarin koulun ja lukion logolla varustetut USB-muistitikut.





Matkalla takaisin hotellille poikkesimme Islannin kansallismuseossa. Alunperin meidän piti käydä Kopavogurin luonnonhistoriallisessa museossa, mutta tapaamamme ihmiset suosittelivat kansallismuseota. Saimme museossa pätevän englanninkielisen opastuksen Islannin historiaan.




Opastuksen jälkeen vaihdoin pari sanaa oppaan kanssa. Opas kiitteli luokkaa, joka jaksoi olla rauhallisesti ja käyttäytyi museossa erinomaisesti.

Opas kertoi myös silloin tällöin pitävänsä yhteispohjoismaisia teatterikursseja nuorille. Näillä kursseilla erityisesti suomalaisilla ja islantilaisilla nuorilla yhteistyö toimii hyvin. Parin päivän kokemuksella islantilaisesta koulusta voin hyvin jakaa tämän oppaan ajatuksen.

Alla on kuva Islannin lipusta 1900-luvun alkupuoliskolta, jolloin Islanti oli Tanskan kruunun alla. Eiköhän lipusta tule väistämättä mieleen oma siniristilippumme. Lipun värien selityskin on tutunoloinen.



***

Onnistuivatko koulupäivät? Mielestäni aika hyvin. Oppilailla oli yhteisiä tehtäviä, he kommunikoivat keskenään, viettivät aikaa yhdessä.

Hauskaa oli huomata, että islantilainen luokka oli *aivan samankaltainen* kuin suomalainen vastineensa. Samankaltaiset tyypit löytyvät kummastakin. Myös koulukulttuuri tuntui hyvin samalta kuin Suomessa. Yhteyksiä on paljon.

Haraldurin luokka on mahdollisesti tulossa ensi vuonna Suomeen. He ovat jättämässä Nordplus-hakemusta ja toivottavasti sen saavat. Mainitsin Haraldurille, että mielellämme olemme yhteistyökouluna ja autamme heitä kaikin tavoin. Odotellaan saako luokka avustusta, jos saa, niin katsotaan sitten, mitä teemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti