25.5.2011

"Tulivuoriluokan" retken kolmas päivä ke 25.5.2011

Ihmettelin oppilaille, eikö blogia ole päivittänyt kukaan muu kuin minä, vaikka tiedän, että taitoa, osaamista ja haluakin olisi oppilaissa. Syy selvisi: hotellin koneeseen on tehty joitakin estoja (tai siitä puuttu jotain), että päivittäminen ei sillä onnistu. Kenelläkään ei ole läppäriä, joten oma läppärini on ainoa, jolla tämä "reality show" onnistuu. Ehkä lainaan tätä konetta oppilaille, niin saamme aidon todistuksen tältä matkalta (eikä opettajan värittämää kertomusta).

***

Hesarissa olleet pari juttua on huomattu täälläkin (ainakin suomalaisten turistien parissa, islantilaiset eivät Hesaria luultavasti lue). Pari Mikkelistä kotoisin olevaa turistia totesi, että "ootteko te SE luokka". Mukavaahan tuo on...

***

Päivä alkoi samalla tavalla kuin eilinenkin eli lähdimme aamupalan jälkeen klo 9 bussilla kiertämään "Golden Circle" kierrosta



Ensimmäinen kohde oli Nesjavellirin geoterminen alue ja siellä Hellisheidin geoterminen voimalaitos. Geotermisessä voimalaitoksessa käytetään maaperän lämpöä hyväksi niin, että siitä saadaan sähköä ja lämmitettyä taloja. Geotermistä energiaa voidaan valjastaa käyttöön lähellä mannerlaattojen liitoskohtia. Kuvassa näkyvät "päästöt" ovat vesihöyryä.





Voimalassa meidät otti vastaan vanhempi herrasmies, jonka nimeä en valitettavasti muista. Hän esitteli laitosta erittäin hyvällä tavalla. Kieli oli sujuvaa englantia, asiat kerrottiin yksinkertaisesti, mutta ei "lapsellisesti", koko ajan oli hyvä pedagoginen tuntuma esitettävään asiaan. Esittelijällä oli hyväntahtoinen pilke silmäkulmassa. Parhaita voimalaitosesittelyjä, joita olen ikinä kuullut.






Toisena kohteena oli Gullfossin vesiputous. Putous oli komeaa katsottavaa. Otimme siellä myös pakollisen ryhmäpotretin. Gulfossin matkailukeskuksessa kävimme syömässä päiväruoan: lammas- tai sienikeittoa.







Gullfossin putouksen jälkeen oli vuorossa geysirit.Geysirit ovat kuumia lähteitä, joista purkautuu säännöllisin väliajoin kuumaa höyryä.








Matkamme jatkui Þingvellirin luonnonsuojelualueelle. Alueella kohtaavat Euraasian ja Amerikan mannerlaatat. Kuvissa näkyy vasemmalla puolella Euraasian laattaa ja oikealla puolella Amerikan laattaa. Maisemat olivat jylhiä.






Perillä "kotona" olimme noin klo 16 aikoihin.

Illallisella kävimme ravintola Reykjavikissa. Kuvissa näkyvät annokset.



Alkupalat


Pääruoka



***

Matka on sujunut tähän saakka erinomaisesti. Erityisesti tänään sää suosi. Aurinko paistoi ja oli puotainen päivä. Oppilaat ovat kuunnelleet silloin, kun on kuuntelemisen aika ja erityisiä häiriöitä ei ole ollut.

Toivottavasti matka jatkuu samoissa merkeissä myös huomenna kun vierailemme paikallisessa koulussa, Hagaskólissa. Tapaamme vastaavalla luokalla olevia oppilaita ja teemme heidän kanssaan yhdessä töitä. Eilen tapasimme Sepon kanssa luokan opettajan Haraldurin, ja suunnittelimme energiaan liittyviä ryhmätöitä. Asiaa oli kyllä jo kypsytelty kevään mittaan useilla sähköposteilla. Huomenna näemme, miten konsepti toimii. Oppilaita on yhteensä viitisenkymmentä, haastava tilanne...

2 kommenttia:

  1. Aivan mahtavia kuvia ja kiva lukea teidän päivien kulusta! Kiitos kovasti! Ja pistähän ne oppilaatkin tosiaan bloggaamaan, Kyösti, niin ei tarvitse sun tehdä kaikkia hommia! :) vaikka täytyy myöntää, että tätä on ollut mukava lukea joka aamu. Vie voiton Hesarista, vaikka sekin on hyvin ajan tasalla. Ja ympäri Reykjavikia on muuten webcameja, joista olemme yrittäneet kurkkia, missä menette. Täytyy pitää silmällä Blue Lagoonin kameraa iltapäivällä. Pitäkää hauskaa ja mukavaa koulupäivää! Kaisa

    VastaaPoista
  2. Hei te siellä!
    Yhdyn sekä Markuksen että Kaisan kommentteihin. On ollut todella mukavaa seurata teitä verkkotoimittaja Kyöstin raporttien kautta; suurkiitos Kyöstille. En tiedä, ovatko muutkin tämän blogin administraatorit päässeet tarkistamaan tilastoja, mutta blogia on seurannut 400–600 ihmisiä vrk. maanantaista lähtien.

    VastaaPoista